Friday, 29 November 2013

JANGAN BUAT ISU HINA SULTAN KAMI TIDAK PENTING!!!

Nik Rabani, 22 Jun 2011.
Ketika Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dihina oleh seorang bekas pelajar PTPL, Nik Rabani melalui laman facebook pada 22 Jun 2011. Nik Rabani telah didakwa di bawah Seksyen 4 (1) (c) Akta Hasutan yang yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda maksimum RM5,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan. Cepat pula tindakan dan penahanan dibuat oleh pihak Polis Terengganu.

Melissa Gooi, 1 Jun 2013
Ketika Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu‘adzam Shah juga dihina oleh seorang perempuan berbangsa cina bernama Melissa Gooi menerusi laman sosial facebooknya, ditahan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, kerana menghina ucapan Seri Paduka pada 1 Jun lalu. Sekejap sahaja dia ditahan oleh Polis Kuala Lumpur, walaupun penghinaannya tidaklah seteruk yang dilakukan seorang aktivis Royalti (NGO R) baru-baru ini keatas Timbalan Yang Dipertuan Agong Sultan Muhammad Ke 5, Sultan Kelantan.

Listen Basikal Tua.
Kes menghina Tuanku Al-Sultan Kelantan oleh seorang aktivis Royalti melalui facebook yang bernama ‘Listen Basikal Tua’ milik Wan Muhiddin Asyrafi, dilihat seolah-olah senyap begitu saja. Semua maklumat penghinaan sudah pun dibekalkan oleh saudara Zakri b. Mohd Zaki (Timbalan Pengerusi BADAR) atau lebih dikenali sebagai 'Mat Jek' di dalam laman facebook kepada pihak Polis Kelantan pada 12 November lalu, termasuklah beberapa status lain yang menghina tuanku sebelum telefon bimbit 'Listen Basikal Tua' didakwa hilang pada 3 November 2013 lalu di Stadium Shah Alam.

Perkembangan kes tersebut masih belum diketahui sehingga sekarang, atau Polis Kelantan nak tunggu 35 laporan polis dibuat, macam berlaku pada kes Melissa Gooi tu baru nak bertindak???

Kalau macam tu, masih ramai lagi duk nunggu nok buat laporan nih!!!!!!

TOLONG JANGAN BUAT ISU HINA SULTAN KAMI TIDAK PENTING!!!!!Sila rujuk :
1) Utusan Melayu (M) Bhd :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0623&pub=Utusan_Malaysia&sec=Jenayah&pg=je_09.htm
2) Berita Harian :
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/WanitahinaAgongditahan/Article

0 comments: