100 SOALAN RAKYAT UNTUK DUN KELANTAN

Pertubuhan Barisan Darul Naim (BADAR) hari ini menyerahkan 100 soalan kepada wakil Barisan Nasional (BN) YB Dato' Nozula Mat Diah

MOHON DAN KEMASKINI BR1M 3.0'

Permohonan BR1M 2014 dibuka sehingga 31 Januari 2014. Penerima BR1M sedia ada dikehendaki untuk mengemaskini permohonan anda.

PAS KELANTAN MENGGADAI TANAH RAKYAT BACHOK

Timb Menteri Besar Kelantan, Nik Amar telah berjaya menggadai 2 bidang tanah milik SEDC di Perupuk Bachok dengan kepada syarikat swasta untuk dibuat perumahan mewah berpagar dan kondominium dan hotel 4 bintang.

USTAS KAZIM DIPANGGIL 'ANJING' DAN 'BARUA'???

Beliau kesal apabila rata-rata komen yang diterima terutama yang dilakukan menerusi media sosial termasuk Facebook bersifat cacian dan cemuhan.

AL-KISAH MENGENAI AIR KELANTAN SDN BHD

Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) bermula sebagai KELANTAN WATER SDN BHD (KWSB). AKSB/KWSB telah dijadikan sebagai sebuah syarikat swasta pada 25 Februari 1995. Sila klik pada gambar untuk berita selanjutnya...

Friday, 24 January 2014

BADAR DAN PERKASA KELANTAN BUAT LAPORAN POLIS BERKENAAN SEORANG PEGUAM CINA MENDERHAKA TERHADAP TITAH YDP AGONG


KOTA BHARU 24 JAN. - Pertubuhan Barisan Darul Naim Negeri Kelantan (BADAR) dan PERKASA Negeri Kelantan telah hadir ke Balai Polis Kota Bharu untuk membuat laporan polis berkenaan seorang peguam cina (Edmund Bon) yang mana telah menderhaka terhadap titah Yang Di-Pertuan Agong Sultan Abdul Halim Muadzam Shah dengan membuat kenyataan bahawa "Bukan Islam Tidak Perlu Patuh Kepada Titah Diraja Atau Fatwa". Kenyataan tersebut telah ditulis dalam Portal Berita 'The Malaysian Insider' pada 20 Januari lepas.


Edmund Bon telah membuat kenyataan tersebut sehari selepas Yang Di-Pertuan Agong bertitah bahawa "Penggunaan Kalimah ALLAH Adalah Hak Eksklusif Umat Islam". Baginda juga bertitah ketetapan yang dipersetujui itu perlu dihormati semua pihak, terutama berhubung larangan penggunaan kalimah ALLAH oleh penganut agama lain.

Ketetapan itu sudah jelas oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1986, bahawa beberapa istilah dan kalimah yang menjadi hak eksklusif umat Islam perlu dihormati dan dilarang penggunaannya oleh penganut agama lain. Dalam konteks masyarakat majmuk, sensitiviti agama, khususnya Islam sebagai agama yang mendasari Persekutuan perlu dihormati. Kekeliruan dan kontroversi boleh dielakkan jika peruntukan undang-undang dan keputusan penghakiman dipatuhi. Jangan sesekali mencabar dan memperlekeh kedudukan yang melibatkan kepentingan agama Islam, bangsa Melayu serta kemuliaan Raja-raja Melayu.