100 SOALAN RAKYAT UNTUK DUN KELANTAN

Pertubuhan Barisan Darul Naim (BADAR) hari ini menyerahkan 100 soalan kepada wakil Barisan Nasional (BN) YB Dato' Nozula Mat Diah

MOHON DAN KEMASKINI BR1M 3.0'

Permohonan BR1M 2014 dibuka sehingga 31 Januari 2014. Penerima BR1M sedia ada dikehendaki untuk mengemaskini permohonan anda.

PAS KELANTAN MENGGADAI TANAH RAKYAT BACHOK

Timb Menteri Besar Kelantan, Nik Amar telah berjaya menggadai 2 bidang tanah milik SEDC di Perupuk Bachok dengan kepada syarikat swasta untuk dibuat perumahan mewah berpagar dan kondominium dan hotel 4 bintang.

USTAS KAZIM DIPANGGIL 'ANJING' DAN 'BARUA'???

Beliau kesal apabila rata-rata komen yang diterima terutama yang dilakukan menerusi media sosial termasuk Facebook bersifat cacian dan cemuhan.

AL-KISAH MENGENAI AIR KELANTAN SDN BHD

Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) bermula sebagai KELANTAN WATER SDN BHD (KWSB). AKSB/KWSB telah dijadikan sebagai sebuah syarikat swasta pada 25 Februari 1995. Sila klik pada gambar untuk berita selanjutnya...

Sunday, 2 March 2014

KELANTAN KETIGA TERTINGGI JUMLAH PEROKOK #Kelantan #SerambiMekah #2014


Sebanyak 27 peratus rakyat Kelantan dikenal pasti merokok, angka yang lebih tinggi berbanding 24 peratus di peringkat nasional.

Justeru, ia perlu diberi perhatian oleh semua pihak kerana jumlah itu adalah ketiga tertinggi dalam negara.

Sinar Harian: Rakyat Kelantan Di Kedudukan Ke 3 Tertinggi Hisap Rokok Di Malaysia

Mengulas mengenai perkara itu, Pengarah Kesihatan Negeri, Datuk Dr Ahmad Razin Ahmad Maher berkata, mereka yang merokok perlu menghormati orang ramai yang tidak merokok kerana kesan terhadap tabiat itu diperoleh kedua-dua pihak.

Bagi tujuan itu, pihaknya mengadakan pelbagai kempen termasuk menubuhkan penguatkuasaan pendidikan bagi memastikan perokok tidak merokok di kawasan larangan yang boleh menjejaskan orang ramai.

“Kita akui dari segi penguatkuasaan ia sukar, tahun lepas 770 saman dikeluarkan dan ia kecil berbanding perokok, oleh itu di Wisma Persekutuan mengambil pendekatan lain seperti kaedah penguatkuasaan pendidikan.

“Kakitangan daripada bukan jabatan kesihatan akan dilantik ini dan dibekalkan dengan buku notis amaran yang bertujuan untuk menegur serta menasihatkan agar jangan merokok di kawasan larangan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Inisiatif Wisma Persekutuan Bebas Asap Rokok di sini, hari ini dan dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Terdahulu dalam ucapannya, Mustapa turut menegur segelintir penjawat awam yang merokok termasuk jabatan kerajaan di Putrajaya yang sepatutnya tidak berlaku.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Razin berkata, dalam tempoh Januari hingga 1 Mac, dua mangsa denggi di Kota Bharu meninggal dunia, manakala dua lagi mangsa sedang disiasat.

Katanya, sepanjang tempoh itu, sebanyak 764 kes dilaporkan di seluruh Kelantan dan 637 daripadanya berlaku di Kota Bharu, peningkatan 237 peratus berbanding tahun lalu.

“Oleh itu, kita mahu semua pihak terutama penduduk Kota Bharu sentiasa menjaga kebersihan, dengan cara ini wabak denggi dapat dihapuskan,” katanya.

#SH