100 SOALAN RAKYAT UNTUK DUN KELANTAN

Pertubuhan Barisan Darul Naim (BADAR) hari ini menyerahkan 100 soalan kepada wakil Barisan Nasional (BN) YB Dato' Nozula Mat Diah

MOHON DAN KEMASKINI BR1M 3.0'

Permohonan BR1M 2014 dibuka sehingga 31 Januari 2014. Penerima BR1M sedia ada dikehendaki untuk mengemaskini permohonan anda.

PAS KELANTAN MENGGADAI TANAH RAKYAT BACHOK

Timb Menteri Besar Kelantan, Nik Amar telah berjaya menggadai 2 bidang tanah milik SEDC di Perupuk Bachok dengan kepada syarikat swasta untuk dibuat perumahan mewah berpagar dan kondominium dan hotel 4 bintang.

USTAS KAZIM DIPANGGIL 'ANJING' DAN 'BARUA'???

Beliau kesal apabila rata-rata komen yang diterima terutama yang dilakukan menerusi media sosial termasuk Facebook bersifat cacian dan cemuhan.

AL-KISAH MENGENAI AIR KELANTAN SDN BHD

Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) bermula sebagai KELANTAN WATER SDN BHD (KWSB). AKSB/KWSB telah dijadikan sebagai sebuah syarikat swasta pada 25 Februari 1995. Sila klik pada gambar untuk berita selanjutnya...

Friday, 31 January 2014

#MitiWilayahKelantan : Majlis Sambutan Mauludurrasul MITI BERSELAWAT

Ucapan Pengarah MITI Wilayah Kelantan.KOTA BHARU 31 DIS - Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Wilayah Kelantan telah mengadakan Majlis Sambutan Mauludurrasul MITI BERSELAWAT. Majlis yang bermula pada jam 8:00 malam bertempat di Dewan Cik Siti Wan Kembang, Wisma PERKESO itu tadi telah dihadiri oleh seramai 130 orang, yang terdiri daripada rakan media, usahawan-usahawan bimbingan MITI dan juga pelajar Tahfiz Darul Quran, Kota Bharu.
Tazkirah Maulidurrasul telah disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Tuan Anuwa Tuan Mat, Pegawai Pembangunan Agama Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan. Selepas itu, majlis diteruskan dengan bacaan selawat keatas junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang diketuai oleh pelajar Tahfiz Darul Quran dan majlis diakhiri dengan sedikit jamuan makan.
Pengarah MITI Wilayah Kelantan, En. Azran Deraman mengucapkan jutaan terima kasih buat semua yang hadir menjayakan majlis yang penuh keberkatan itu tadi. Beliau juga mengucapkan syukur Alhamdulillah kerana Majlis Sambutan Mauludurrasul MITI BERSELAWAT telah berlangsung dengan jayanya. Beliau telah membuat kenyataan ini dilaman facebook beliau sendiri, Narza Rahman
 
  

#MaulidurRasul2014 #KelantanBerselawat : PERARAKAN PERPADUAN KELANTAN BERSELAWAT

Jom pakat-pakat turun berselawat pagi esok di Padang Perdana, Kota Bharu.
Eratkan hubungan silaturrahim sesama kita ummat ISLAM di Kelantan.
In Shaa ALLAH. :)

#KelantanBerselawat
#MaulidurRasul2014


 PENGERTIAN MAULIDUR RASUL

Maulidur Rasul (Arab: kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25), 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh ALLAH SWT. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad SAW dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh
ALLAH SWT kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan
Nabi Muhammad SAW, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan
ALLAH SWT terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, ALLAH SWT akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada ALLAH SWT, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada ALLAH SWT dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang ALLAH SWT.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.
http://cheifatiq.blogspot.com/2014/01/perarakan-perpaduan-kelantan-berselawat.html
http://ms.wikipedia.org/wiki/Maulidur_Rasul