Sunday, 12 January 2014

AL-KISAH MENGENAI AIR KELANTAN SDN BHD

Laman Web Air Kelantan SDN BHD.
Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) bermula sebagai KELANTAN WATER SDN BHD (KWSB). Pada 25 Februari 1995, AKSB telah dijadikan sebagai sebuah syarikat penswastaan utiliti dengan modal berbayar sebanyak RM 40 juta. AKSB dimiliki oleh THAMES WATER PLC sebanyak 70%, dan Yayasan Kelantan (YAKIN) sebanyak 30%.

Nilai saham yang dimiliki oleh THAMES ketika itu adalah sebanyak RM28 juta, disamping kontrak penswastaan bekalan air KELANTAN selama 25 tahun. Setelah gagal sebanyak 4 kali rundingan untuk THAMES menentukan halatuju AKSB untuk memperolehi keuntungan, pada 29 APRIL 1999, Kerajaan pas Kelantan terpaksa membayar kembali kepada THAMES sebanyak RM50 juta untuk memiliki kembali saham itu. Turut dipikul bersama ketika itu adalah kerugian terkumpul sehingga RM54 juta. Begitulah mudahnya THAMES mendapat UNTUNG 'atas angin' hasil dari perjanjian yang dibuat dengan terburu-buru dan BODOH (dengan izin).

Dimasa kini mulut penyokongnya dalam mempertahankan kegagalan bekalan air di KELANTAN sentiasa menyalahkan kerajaan PUSAT yang tidak menyalurkan bantuan ketika itu. Pernahkah mereka terfikir bahawa, kerajaan manakah yang mahu memberikan pinjaman TANPA FAEDAH ketika itu sedangkan kerajaan tersebut sudah pun tahu keuntungan dari hasil kutipan bil air rakyat KELANTAN akan mengalir ke LUAR NEGARA melalui syarikat asing?

Pada 28 OKTOBER 2010 HUSAM telah berkata di dalam dewan undangan negeri bahawa bayaran RM50 juta itu kecil jika nak dibandingkan dengan kenaikan tarif air yang dikenakan pada rakyat KELANTAN ketika itu. Tetapi sehingga ke hari ini, kadar tarif air yang SUDAH NAIK sejak sekian lama TAKUT untuk dipaparkan dalam laman web AKSB.

2 comments:

Jahatnye said...

betul ker ni..

Srphoto Crew said...

benda ni yang AKSB paling risau nak jawab..jika ditanya media..